NFL.cz > Novinky a aktuality Velikost textu

Green Bay Packers - hodnocení offseason

pátek 5. června 2020, 17:00 Green Bay Packers vstupovali do svojej prvej off-season pod novým head coachom Mattom LaFleurom, ktorý vo svojej prvej sezóne v úlohe head coacha Green Bay Packers lámal jeden rekord za druhým!

    Green Bay Packers - hodnocení offseason

    • Stal sa prvým head coachom, ktorý doviedol Green Bay Packers do post-season vo svojej prvej sezóne.
    • Stal sa prvým head coachom, ktorý doviedol Green Bay Packers k divíznemu titulu vo svojej prvej sezóne.
    • Spravil najväčší jednoročný výkonnostný skok v histórii franchise Green Bay Packers, keď jeho tím vyhral o 7 zápasov v regular-season viacej, než v minulej sezóne.
    • Stal sa prvým head coachom Green Bay Packers, ktorý vo svojej prvej sezóne dosiahol v regular season na 13 víťazstiev.
    • Vo svojej prvej sezóne doviedol Packers k bilancii 6-0 v divízii NFC North.
    • Stal sa prvým head coachom Green Bay Packers, ktorý vo svojej prvej sezóne vyhral doma 8 zápasov (vrátane playoff).

    Keď sa na to pozeráme, tak vzhľadom na to, že mladý Matt LaFleur mal byť pre nás katastrofou, to sú skvelé výsledky a fanúšikovia Packers oprávnene veria, že práve Matt je ten pravý človek, ktorý môže priniesť Lombardi Trophy späť domov do Titletownu. A naša tohtoročná offseason sa uberala práve cestou LaFleura. Túto vetu si treba pamätať počas celého čítania tohto článku.

    FREE AGENCY

    Už v januári sme spravili prvý podpis pre novú sezónu a bol ním WR Reggie Begelton. Begelton je wide receiver, ktorý počas univerzitnej kariéry hrával za Temple, kde sa stal historickým lídrom v počte nachytaných yardov a prihrávok. Celkovo nachytal 227 prihrávok pre 2,435 yardov a 20 TDs. V roku 2019 hrával v Kanadskej Futbalovej Lige za tím Calgary Stampeders. V tomto roku sa mu podarilo nachytať 102 prihrávok pre 1,444 yardov a 10 TDs. Bol na druhom mieste v počte zachytených prihrávok a tretí v nachytaných yardoch a touchdownoch. Begelton bol jedným z pomedzi 27 hráčov, ktorí sa dostali do CFL All-Stars tímu a bol jednoznačným tímovým najužitočnejším hráčom. Stampeders Begeltona zo svojho tímu prepustili, aby mohol zabojovať o kontrakt v NFL, ktorý nakoniec aj dostal. Bol na skúške v niekoľkých tímoch, no rozhodol sa, že chce svoje šťastie skúsiť práve v tom najhistorickejšom drese a zmluvu podpísal s Green Bay Packers. Ako sa mu bude dariť v NFL? Dostane sa do 53ky? To si nemyslím, ale jeho príbeh bude zaujímavé sledovať.

    Bezo zmeny neostal ani náš trénerský tím a došlo k menším rošádam. Tou najvýznamnejšou je podpis trénera defenzívnych backov Jarreyho Graya. Náš Jason Simmons sa pridal k trénerskému tímu nového head coacha Caroliny Panthers Matta Rhula, kde pôsobí na rovnakej pozícii. Gray je tréner, ktorý má za sebou pomerne úspešnú kariéru a vychoval niekoľko excelentných defenzívnych backov. Trénoval hráčov ako Sean Taylor, Harrison Smith, Earl Thomas, či Anthony Harris. Gray je prezentovaný ako človek, ktorý má pevnú vôľu a nebojí sa povedať svoj názor. Aj toto môže byť dôvod, prečo si ho Matt LaFleur vybral do svojho trénerského tímu. Chce mať vo svojom trénerskom tíme ďalšieho skúseného človeka, ktorý má skúsenosti a dokáže pomôcť aj v príprave schém. Gray už bol aj päť krát na pohovoroch na post head coacha, avšak ani raz sa ním nestal. Prípadne môže byť pre LaFleura aj alternatívou na post defenzívneho koordinátora, ak by sa v polke sezóny rozhodol prepustiť aktuálneho defenzívneho koordinátora Mika Pettina. 

    VIACEJ O PODPISE GRAYAhttp://old.greenbaypackers.eu/mame-noveho-trenera-defenzivnych-backov/

    Po sezóne 2019 sme mali medzi našimi domácimi voľnými hráčmi niekoľko zvučných mien. Medzi tie najvýznamnejšie mená sa radili: RT Bryan Bulaga, CB Tramon Williams, K Mason Crosby, ILB Blake Martinez, TE Marcedes Lewis, WR Geronimo Allison, či OLB Kyler Fackrell.

    Hneď v úvode offseason nám generálny manažér Brian Gutekunst ukázal, že spoľahlivosť na poste kickera si nesmierne cení. Legenda a all-time líder Packers v počte skórovaných bodov Mason Crosby sa s tímom svojho života dohodol na novej trojročnej zmluve za $12.9M. Pred sezónou 2019 tu boli ohľadom nášho veterána na poste kickera pochybnosti a rovnako to cítil aj Brian Gutekunst, ktorý mu počas training campu doprial konkurenciu a Mason sa prebral. Celkovo premenil 22/24 field goalov a netrafil len jeden extra point. Celkovo teda v sezóne 2019 premenil 68/71 kopov a jeho percento 91.7% bol vôbec jeho najlepším za celú kariéru v NFL. Vo vnútri 40 yardovej línii bol bezchybný, keď premenil 14/14 field goalov a keď mal trafiť víťazný FG, tak ho trafil. V poslednej sezóne malo veľa tímov problémy s kickerom a mať v tíme takto spoľahlivého kickera bolo počas poslednej sezóny nad zlato. Mason tak obdržal zaslúžené peniaze. Po podpise Masona Crosby došlo na prvé prepustenie a hráčom, ktorý sa z Lambeau Fieldu musel nedobrovoľne vysťahovať bol TE Jimmy Graham, čím sme si v platovom strope uvoľnili značné milióny. Následne sa podpísala dvojica voľných hráčov a to ILB Christian Kirksey a RT Rick Wagner. Kirksey prichádza ako náhrada za Blaka Martineza, ktorý odišiel do Giants a Wagner za Bulagu, ktorý podpísal s Chargers. Osobne sa mi veľmi páči podpis Kirkseyho. Ak chalan dokáže zostať zdravý, tak za tých pár šupov, ktoré sme mu dali, to bude perfektný podpis. Osobne som toho názoru, že keby nebol posledné 2 sezóny zranený, tak tento rok dostáva kontrakt na úrovni Littletona. Mrzí ma odchod obľúbenca Bulagu z Iowy, avšak odchod Martineza beriem pozitívne. Blake nastúpil do každého jedného zápasu, calloval plays pre našu obranu a už po tretí raz za sebou zaznamenal +140 tacklov. No jeho štatistiky sú skreslené a aj on bol dôvodom, prečo sme mali taký problém proti behu a s pokrývaním stredu ihriska pri passových downoch. Nie je to žiadny veľký fyzický linebacker, ktorý by sa dokázal dostávať z blokov. Tak si poviete, že bude aspoň rýchly, efektívny, inštinktívny a bude mať to cítenie na zahrávanie veľkých plays v zone coverage stredom ihriska. Avšak ani toto nie je pravda. Na 69 targetov pustil 58 catchov (84% skompletovaných prihrávok do jeho coverage) pre 500 yardov. Má problémy aj s tacklingom, keď v každej svojej sezóne v NFL missol dvojčíselný počet tacklov. Podľa Sports Info Solutions bola jeho priemerná hĺbka tacklov v poslednej sezóne 4,7 yardov. Na ihrisku bol pri takmer 600 passových snapoch a mal len jednu jedinú zrazenú prihrávku! Toto mi za veľký kontrakt fakt nestojí. Blake je super človek a prajem mu všetko len to najlepšie, avšak ako hráč u mňa moc vysoko nie je. 

    ANALÝZA KIRKSEYHO - http://greenbaypackers.eu/2020/03/25/packers-podpisali-ilb-kirkseyho/

    PODPIS WAGNERA - http://greenbaypackers.eu/2020/03/25/prichadza-aj-pravy-tackle-wagner/

    Následne sa po dňoch odmlky podpísal WR Devin Funchess a aj TE Marcedes Lewis. Z waivers sme získali defenzívneho lajnmena Geralda Willisa a edge rushera Jamala Davisa. Plus k tomu sa pred pár dňami ešte podpísal defenzívny lajnmen Treyvon Hester. Ten v NFL doposiaľ zasiahol do 41 zápasov, v ktorých vyprodukoval 40 tacklov, 2 sacky, 8 hitov na quarterbacka a 4 tackles pre stratu yardov. V drese Eagles zasiahol aj do dvoch zápasov v playoff. Hester ešte za Packers síce neodohral ani len jeden snap, no už je našim hrdinom. Nakoľko to bol práve Hester, kto sa pričinil o to, že kicker Chicaga Bears nepremenil víťazný field goal. Špičkami prstov sa dotkol kopu kickera Codyho Parkeyho a wild card game tak vyhrali práve Eagles. Počas svojej kariéry bol Hester nenápadným defenzívnym lajnmenom, avšak portál Pro Football Focus ho hodnotí pomerne dobre. Je dobre hodnoteným hráčom proti behu, keď počas kariéry missol len 2 tackly a sezóna v roku 2018 bola v jeho podaní veľmi kvalitná. Darilo sa mu aj pri pass rush súbojoch, kde bol jeho víťazný percentil 13.2%, čo je na interného lajnmena solídne číslo. Vtedy mu spomínaný PFF udelili sezónnu známku 86.2, čo je skvelé číslo. V tejto sezóne odohral 261 snapov a v rebríčku PFF interných defenzívnych lajnmenov bol na 13. mieste spomedzi 130 kvalifikovaných hráčov, ktorí odohrali minimálne 200 snapov.

    DRAFT

    Prišiel čas NFL Draftu 2020 a my ako fanúšikovia Packers sme za posledných niekoľko rokov nemali ani len tušenia, po akej pozícii môžeme ísť, nie to ešte po akom hráčovi. Náš draft vyzeral nasledujúco:

    1. kolo -  QB Jordan Love
    2. kolo – RB A.J. Dillon
    3. kolo – TE Josiah Deguara
    4. kolo – 
    5. kolo – ILB Kalil Martin 
    6. kolo – OL Jon Runyan Jr., C Jake Hanson, G Simon Stepaniak.
    7. kolo – S Vernon Scott, OLB Jonathan Garvin

    V prvom kole sa zobral hráč, ktorý bol podľa nášho head coacha a aj generálneho manažéra najlepším hráčom na ich boarde a bol to QB Jordan Love. Pre mnohých to bolo obrovské prekvapenie, no ja som niečo takéto očakával už rok dozadu, keď som na náš web počas training campu napísal, že Gutey budúci rok draftuje QB a nech si to ľudia zapíšu za uši. Čiže keď som počul jeho meno, tak som nebol ani tak prekvapený ako sklamaný, že sme nezobrali DL Rossa Blacklocka, ktorý bol stále na boarde. Packers sa tak v prvom kole podľa všetkého držali dvoch nepísaných zásad:

    1. V 1. kole draftuj najlepšieho hráča na boarde, ktorý ti zostáva
    2. Dobré tímy nehľadajú QB vtedy, keď ho už nutne potrebujú.

    Jordan Love je quaterback, ktorý má spomedzi tohtoročnej draft class quarterbackov najväčší upside. Pred draftom som ho hodnotil ako jeden z najväčších boom-or-bust prospektov na tohtoročnom Drafte. A stále si za tým stojím. Môže z neho vyrásť hráč kvalít Pata Mahomesa, ale môže skončiť aj ako Blake Bortles. Všetko to je len a len na ňom. Talentu dostal viacej, ako 99% ostatných quarterbackov. Keď sme sa pozerali na Rodgersove výkony počas posledných dvoch rokov, tak to už nebol ten starý-dobrý Aarod. Najmä jeho ruka išla dole po tom, čo mu Barr zlomil kľúčnu kosť. Ak by jeho výkony pokračovali smerom nadol, tak už v roku 2021 tu je možnosť, aby kormidlo prebral Jordan Love a nie sú to tri roky, ako sa mnohí domnievajú. Ak sa Jordan ukáže na tréningoch skvele a Packers sa budú cítiť isto, výmeny stráži sa už môžeme dočkať v nasledujúcej sezóne. Avšak Aaron má všetko vo svojich rukách. Bude podávať perfektné výkony a tie ho v Green Bay udržia ešte dosť dlho. Dokáže to? To nám ukáže len čas. 

    Všetci teraz riešia Rodgersove pocity. Ale treba si uvedomiť jednu vec, je to biznis. Každý tu teraz rozoberá pocity Rodgersa tak, ako keby to bolo dieťa a muselo sa vkuse usmievať. Aaron Rodgers je profesionál, ako tom sám aj už niekoľkokrát povedal. Je šťastný z toho, že sme draftovali jeho potenciálnu náhradu? Samozrejme, že nie. Úlohou Gutekunsta a LaFleura nie je to, aby robili Rodgersa šťastným. Ich úlohou je pozerať sa do budúcnosti a rozhodovať sa v najlepšom záujme organizácie. A podľa nich je draftovanie Jordana Lova a jeho následné sedenie za Rodgersom v najlepšom záujme tímu. Keď o 2 roky budú pripravení Rodgersovi povedať zbohom a začať novú epochu Packers, tak je to ich rozhodnutie. Toto jasne povedal aj Rodgers, keď sa vyjadril, že si plne uvedomuje, kde vo svojej kariére stojí on a kde sú najlepšie záujmy organizácie. Rodgers so svojim backupom nikdy nemal problémy, práve naopak. Má s nimi nadštandardné vzťahy a vždy im ochotne pomáhal. Teraz si nejdem kaziť najbližšiu sezónu kvôli Rodgersovmu egu. A ako sa už tisíckrát osvedčilo, vždy sa je lepšie zbaviť hráča o rok skôr než o rok pozdejšie.

    RODGERSOV ROZHOVOR O DRAFTOVANÍ LOVA: http://greenbaypackers.eu/2020/05/16/rodgers-bol-prekvapeny-ale-na-lova-sa-velmi-tesi/

    AKO SA RODGERS SPRÁVA KU SVOJIM BACKUPOM: http://greenbaypackers.eu/2020/04/28/je-rodgers-zly-profesor/

    Jim Nagy, ktorý v NFL pôsobil 18 rokov ako skaut a aktuálne je výkonným riaditeľom Senior Bowlu, vyjadril svoj obdiv smerom k Jordanovi. Nagy verí, že Love má potenciál na to, aby sa vyvinul do najlepšieho quarterbacka, ktorý bol picknutý na tohtoročnom Drafte, no a to len v tom prípade, že minimálne rok bude sedieť. „Teraz si všetci hovoríme, ako mohol byť Patrick Mahomes tak dlho na boarde? Ak sa Jordan dostane do správnej situácie a všetko pre neho dopadne tak ako má, tak o tri-štyri roky tu budeme sedieť a hovoriť si, že ako je možné že hráč X, Y, Z boli draftovaní pred Jordanom Loveom?“ Toto sú slová Nagyho, ktorý pred pár rokmi obraňoval pick Chiefs, ktorý „odborníkmi“ nebol hodnotený pozitívne a Mahomesa pasoval za budúceho rekordéra a člena Hall of Fame. Tento svoj názor ohľadom Lova povedal 4 dni pred Draftom. Nuž, nezostáva nám nič iné, len veriť, že sa opäť nemýli, má pravdu a Packers opäť našli skvelého quarterbacka, ktorý bude našu franchise ťahať ďalších 15 rokov. To by už asi fanúšikov Bears poriadne vytočilo, že? :P 

    Zhodnotenie prvého kola – http://greenbaypackers.eu/2020/04/24/zoznamte-sa-nasa-buducnost/

    Detailný rozbor hry Jordana Lova – http://greenbaypackers.eu/2020/04/30/qb-jordan-love-pod-mikroskopom/

    V druhom kole sme draftovali opäť nečakane a zobral sa running back A.J. Dillon. Pri ňom sa opäť dostávame k situácii, kde ľudia hovoria, že máme Aarona Jonesa a draftovali sme si v druhom kole hráča, ktorý poriadne ani hrať nebude. Toto je však opäť ďalšia chyba. Aaron Jones ani len v jeden sezóne nebol typickým ťažným koňom našej behovej hry a o snapy sa vždy pravidelne delil. V sezóne 2019 bol úplne zdravý a k dispozícii dostal najvyšší počet svojich kariérnych snapov a to 663. No stále to bolo len 61% všetkých ofenzívnych snapov. V roku 2018 mal aj kvôli zraneniu len 376 snapov, čo bolo len 35% ofenzívnych snapov. Zaujímavosťou je to, že len dva krát počas poslednej regular season sa stalo, že Jones bol na ihrisku viacej než pri 70% ofenzívnych snapoch. Bol to Week 4 proti Eagles, keď sa Williams zranil pri prvej hre (otras mozgu) a do zápasu sa už nevrátil a week 17 proti Lions, keď bol Williams neaktívny kvôli zraneniu ramena. Jones bol a je pre náš útok kľúčovým hráčom. V regular season sme s ním na ihrisku odohrali cez 600 ofenzívnych snapov a tieto snapy nám pridali 90.4 tzv. „očakávaných bodov,“ čiže 0.15 očakávaných bodov na jednu play. Len dva útoky vo futbale dokázali vygenerovať viacej než 0.15 a to Ravens a Chiefs. Keď bol Jones na ihrisku, tak náš útok bol tretím najdominantnejším útokom v celej lige. Bez neho to už také svetlé nebolo. Keď Jonesa nahradil Jamaal Williams, tak Packers vo svojom útoku vygenerovali -24.33 očakávaných bodov na 377 snapoch v regular season, čo je priemer -0.07 na jednu play. Keď je na ihrisku Williams, tak táto verzia nášho útoku je 29. v NFL a Rodgersov quarterback rating klesne zo 67.7 s Jonesom na 28.7 s Williamsom. Na základe týchto uvedených skutočností nám už je asi jasné, prečo sa draftoval running back v druhom kole. 

    Po sezóne v Green Bay nebudeme mať žiadneho running backa pod zmluvou. Zmluva sa konči ako Jonesovi, tak aj Williamsovi, či Ervinovi. Boli tu už správy ohľadom toho, že Packers s Jonesom už aj rokujú a záujem je na obidvoch stranách, no kým to nie je čierne na bielom, tak ako by to ani nebolo. Čiže tento krok dáva zmysel už len z tohto hľadiska. Plus Matt LaFleur dostáva do svojho útok typologicky rovnakého hráča, akého mal v Titans (Henry). Dillon je mohutný running back, ktorého zložiť na zem je prakticky nemožné. Po strednej obdržal mnoho ponúk od najlepších univerzít v krajine ako napríklad Michigan, Penn State, či Notre Dame. No vybral si Boston, lebo chcel zostať blízko domova. Boston College mali hádam ten najľahšie predpovedateľný útok v college a bol až extrémne run-heavy, čo Dillonovi poriadne sťažovalo situáciu. Nakoľko tímy nonstop vedeli, že loptu dostane práve on a bude s ňou bežať stredom. No ako Dillon po Drafte povedal: „Celý tím môže vedieť, že loptu dostanem ja. No aj tak získam kopec yardov.“  A toto doslova ukazoval aj na college. Len v poslednej sezóne na college hral proti preplnenému boxu pri 75% svojich behov. Proti preplnenému boxu mal celkovo 240 behov, čo bolo najvyššie číslo v celej FBS. Na druhom mieste bol Xazavian Valladay so 145 behmi. Celkovo získal najviac yardov v krajine proti preplnenému boxu – 1,236 yardov. No a viete, kto je na druhom mieste? Opäť AJ Dillon. A to Dillon v získaných yardoch po kontakte – 823 yardov. Na treťom mieste je následne hviezda Badgers JT, ktorý ich mal v minulej sezóne 745. Osobne sa veľmi teším na to, ako bude Dillon vyzerať v modernom útoku NFL, kde moment prekvapenia bude zohrávať omnoho väčšiu úlohu, než tomu bolo v jeho útoku na BC. Matt LaFleur chce naplno rozbehnúť play-actions a AJ Dillon je na toto ako stvorený. Keď bude na ihrisku Dillon, tak môže obranu súpera unavovať tvrdými behmi, a potom tam nabehne dynamický Jones, ktorý každému utečie prostredníctvom jedného cutu. Skvelá behová hra má ešte jednu veľmi veľkú výhodu. Ako je v americkom futbale veľmi dobre známe: „Ak chcete otupiť súperov pass rush, tak do neho behajte.“ Týmto sa doslova držali aj 49ers v NFC Championship proti nám a behali práve do Smithovcov, ktorí niekedy až príliš tlačili na pílu, Shanahan využil ich nedisciplinovanosť a v podstate vďaka behom z ihriska vymazal jeden z najlepších pass rushov v NFL. 

    A aby som nezabúdal. Packers budú v budúcej sezóne hrať z posledných 6 zápasov regular season hneď 4 na Lambeau Fielde. Tu v snehu a vo Frozen Tundre môže byť running back ako Dillon obrovským faktorom. 

    V treťom kole sa draftoval TE Josiah Deguara. Deguara mal pred draftom pohovor s každým jedným tímom v NFL, vrátane Packers. Bol o neho enormný záujem naprieč celou ligou a ja som ho mal hodnoteného na 5. kolo. No my sme ho zobrali už v treťom. Prečo? No nemali sme pick v 4. kole a v 5. kole už nemusel byť na boarde. Packers ho zjavne veľmi chceli a tak si ho poistili už v treťom kole. Matt LaFleur tohto hráča sledoval už dlhšie a dokonca počas poslednej sezóny, na jednom tímovom mítingu svojim hráčom ukazoval video, kde Deguara šprintuje cez celé ihrisko, aby zabránil pick six. Svojim hráčom povedal, že presne takto vypadá bojovnosť. No a o pár mesiacov na to, má tohto hráča vo svojom útoku. Náhoda? Deguara nie je typickým tight endom. Je to taký univerzál. V NFL je projektovaný do úlohy H-back, čiže niečo také, ako vo 49ers hráva Kyle Juszczyk. Dokáže hrať ako fullback, inline tight end, či slot tight end. LaFleur do svojho útoku potrebuje typologicky takýchto hráčov a Deguara mu do profilu zapadá na papieri perfektne. Uvidíme, ako tomu bude v realite. Inak mimochodom, videl som jeden článok, kde novinár písal o tom, že Patriots zobrali v treťom kole tiež H-backa a nadpis bol – VITAJ REVOLÚCIA. No keď Packers zobrali v 3. kole H-backa, tak sme počuli, že to je výsmech a do tretice zobrali somarinu, takže asi toľko, hh. Počkajme si na ihrisko a na najbližšie tri roky. 

    ANALÝZA PICKOV DILLONA A DEGUARU: http://greenbaypackers.eu/2020/04/25/velke-prekvapenia-pokracuju/

    Z pickov v 5. a 6. kole mňa osobne najviac oslovil OL Michiganu Jon Runyan. Runyan je synom bývalého skvelého pravého tackla Jona Runyana Sr. Jeho otec bol All-Pro hráčom, ktorý v NFL odohral 207 zápasov a v drese Eagles bol súčasťou pre nás nie príliš skvelej spomienky 4th&26. Najväčším highlightom college kariéry Runyana Jr. bol zápas proti Ohiou State v roku 2019. V tomto zápase stál na pozícii ľavého tackla proti jedinečnému pass rusherovi a generačnému talentu Chasovi Youngovi. Wolverines tento zápas možno prehrali, ale Younga úplne zo zápasu vymazali. Za celý zápas mal Young len jeden jediný tlak na quarterbacka. To je všetko. Žiadne tackles, žiadne sacky. Michigan na neho uplietol skvelý game plan, ktorého stavebným kameňom bol práve Jon Runyan Jr. Bolo nám oznámené, že v Packers by sa mal presunúť do stredu lajny. Packers v minulosti dokázali z college ľavých tacklov vybudovať skvelých interných ofenzívnych lajnmenov v NFL, spomeniem mená ako Josh Sitton, T.J. Lang, či J.C. Tretter. Bude Runynan našim ďalším podobným projektom? To uvidíme. Zaujímavým prospektom je aj center Jake Hanson z Oregonu. Ten počas svojho pôsobenia v drese káčerov v prvých troch sezónach a 2,738 snapov, ktoré odohral - nepustil ani len jeden sack a jeho prvý pustený sack prišiel až v seniorskej sezóne

    ZHODNOTENIE TRETIEHO DŇA DRFTU A AJ OSTATNÉ PICKY - http://greenbaypackers.eu/2020/04/26/posledny-den-draftu-zhodnotenie/

    ZHRNUTIE OFF-SEASON

    Po tohtoročnom Drafte zo všetkých strán počúvam, že ľudia nerozumejú tomu, ako sme v prvom kole mohli nezobrať receivera, ktorého tak Aaron Rodgers „NUTNE“ potrebuje. Keď som počúval aj nejaké podcasty ohľadom NFL Draftu a pri Packers sa začalo rozprávať na túto tému, tak som nás rovno preskočil, lebo ten konkrétny komentujúci nás opisoval tak, ako keby máme útok postavený na skupine wide receiverov. Počul som myšlienky ako: „No oni tam majú len Davante Adamsa a za ním tam už nikto nie je. Práve preto mali draftovať ďalšieho receivera, lebo Adams to sám nemá šancu zvládnuť.“  Za posledné týždne som počul mnoho myšlienok, no práve táto je vôbec tá najabsorudnejšia. Prečo? To hneď vysvetlím. Keď sa pozrieme spätne na naše ofenzívne výkony počas poslednej sezóny, tak natrafíme na jednu veľmi zaujímavú vec. Davante Adams sa zranil v zápase proti Cowboys a musel vynechať zápasy proti Lions, Raiders a Chiefs. No a tou zaujímavosťou je, že práve BEZ Adamsa sme hrali v prvej polovici sezóny náš najlepší ofenzívny futbal. Prečo tomu tak bolo? Lebo Rodgers sa nepozeral len na Adamsa a dodržiaval to, čo mu Matt nakreslil a nadizajnoval. Výsledkom bol vôbec jeho prvý kariérny zápas s perfektným passer ratingom 158.3 proti Raiders. To je celkom divné na to, že tam nemal mať vôbec žiadneho receivera, no nie? ... Týmto som nechcel ani len náhodou povedať, že Adams je zlý hráč, alebo, že sme bez neho lepším tímom. Avšak keď Rodgers nemal oči len pre jedného hráča, plnil to, čo mu LaFleur povedal, tak náš útok šliapal ako švajčiarske hodinky. 

    Potom tu je otáznik ohľadom toho, či sa spravili nejaké kroky k tomu, aby sa zlepšila hra defenzívnej lajny proti behu. Ďalej máme v tíme množstvo mladých hráčov, od ktorých sa bude čakať výkonnostný skok. Osobne to očakávam od DT Kingsleyho Kekeho, ktorý je podľa mňa veľký talent a na jeho hru sa v novej sezóne veľmi teším. Za ním tam je mladík Tyler Lancaster, ktorý v závere svojej rookie sezóny bol perfektným run-stopperom, no v poslednej sezóne to na trávniku nejako neukazoval. Za svojim tradičnými výkonmi bol aj veterán Dean Lowry, od ktorého sa čakalo viacej. Počas TC sa hovorilo veľmi hlasno aj o DT Montraviusovi Adamsovi, ktorý mal byť perfektne pripraveným, avšak v sezóne sa to neukázalo a podľa mňa ho už v 53ke znova neuvidíme. Okrem elitného Kennyho Clarka, ktorý hral na All-Pro úrovni, tam boli od ostatných hráčov veľmi nekonzistentné výkony. Clark ukazuje, že je jedným z najlepších interných obrancov v NFL a to má stále len 24 rokov a v NFL už ide krútiť svoju 5. sezónu. Kenny v poslednej sezóne čelil dvom a viacerým blokárom pri 294 pass-rush snapoch. Jeho win rate bol 13.9%, čo bolo 4. najvyššie číslo spomedzi všetkých interných defenzívnych lajnmenov. Pre porovnanie, Aaron Donald čelil dvoj a viacej blokom pri 319 snapoch. (win rate 18.2%). Viacej tlakov na QB než práve Kenny mal spomedzi interných defenzívnych lajnmenov len Aaron Donald. V minulej sezóne boli v NFL len traja hráči, ktorí skončili v TOP 5 v lige ako v počte vyvinutých tlakoch na 3. downe, tak aj v percentách tlakov na 3. downe. Boli to Aaron Donald, Justin Houston a práve Kenny Clark. Clark mal v prvej polovici sezóny zdravotné problémy a súčasne ho trápili hneď tri zranenia. No od weeku 10 mal priemer na zápas 0.88 sacku a 3.9 hurries. Aaron Donald mal tento rok priemer na zápas 0.88 sacku a 3.3 hurries. Keď Kenny nebojoval s troma zraneniami súčasne, tak v poslednej sezóne hral na veľmi podobnej úrovni, ako one and only Aaron Donald! Ale o tomto sa na internete nikde nepíše, že?

    49ers nás v NFC Championship rozobrali len prostredníctvom behov. Perfektne využili agresivitu bratov Smithovcov, ktorí až prehnane tlačili na OTs z vonkajšej strany, tým vznikli medzery medzi EDGE a defenzívnou lajnou, do ktorých Niners behali a následne v second leveli od lopty odstavili nemotorného ILB Martineza, ktorý počas svojej celej kariéry sa nebol schopný dostávať z blokov a 49ers získavali yardy doslova zadarmo. Bola tam chyba v schéme, chyba v hráčoch, alebo niekde inde? To si ja netrúfnem povedať, lebo keby som to vedel, tak tu teraz nesedím, nepíšem tento článok, ale dávam dokopy obranu Packers na Lambeau Fielde. Poviem len jedno. Keď vo weeku 1 nastúpime proti Vikings, tak súperi budú do nás behať do kolečka do kola, a to bude až dovtedy, kým neukážeme, že behy vieme zastavovať. Ak to neukážeme, tak defenzívneho koordinátora Mika Pettina môže čakať pomerne krátka sezóna a nás fanúšikov naopak vééééééľmi dlhá sezóna. Aj keď treba podotknúť, že síce sme v úvode sezóny 2019 mali problémy s bránením behov, tak ku koncu sezóny sa to výrazne zlepšilo a proti 49ers to bolo opäť otrasné. Avšak nie každý tím je 49ers, to si treba pripomenúť. No keď sa v budúcej sezóne s nimi opäť stretneme, tak sa fakt veľmi obávam o životnosť svojho notebooku, ak nás opäť rozbehajú na franforce...

    Ako som už vyššie spomínal obľúbenú vetu po Drafte Packers: „Packers Rodgersovi nedraftovali žiadneho receivera,“ no ja sa pýtam, je to nevyhnutné, ako to veľa ľudí opisuje? V úlohe head coacha Green Bay Packers je Matt LaFleur, a NIE Mike McCarthy. Už nie sme v dobe, kde sme hrávali na ihrisku nonstop s 3 a 4 WRs. Prišiel Matt a kultúra sa zmenila. Po svojom príchode dal jasne najavo, že základom jeho útoku bude kvalitná behová hra, od ktorej sa bude odvíjať všetko ostatné. Matt obľubuje hrávať v personnels 21 a 12. V týchto útočných rozostaveniach sú na ihrisku súčasne len DVAJA wide receivers. Vo svojej prvej sezóne mal v našom útoku zakomponované aj mnohé veci, ktoré robil Aaron pod McCarthym, no verím, že už si to chce od novej sezóny robiť svojou vlastnou cestou. 

    Hodnotiť Draft Class teraz nemôžme, nakoľko ešte ani jeden z nich nedržal šišku v ostrom zápase NFL. Preto radšej ako riešiť draftové známky „odborníkov,“ ktoré sú len takým spestrením, aby bolo o čom písať, treba premýšľať nad tým, prečo sa daný hráč vybral a čo to pre nás vlastne môže znamenať. Práve týmto som za v mojich článkoch zaoberal posledný mesiac a riešim to aj teraz. Pick Dillona a Deguaru nám jasne poukazuje na to, ako chce Matt LaFleur viesť svoju ofenzívu v sezóne 2020. 

    Daniel Jeremiah z NFL Network odhalil zaujímavý zoznam tímov, ktoré v minulej sezóne čo najviac využívali personnel 12. Aby som to preložil do nášho jazyka, tak 12 personnel sa zvykne prezývať aj ako "ACE" a je to formácia, ktorá sa skladá z 1 running backa, dvoch tight endov a dvoch wide receiverov. Keď sa pozrieme na spomínanú štatistiku, tak zistíme, že TOP 5 tímov, ktoré používali 12 personnel najčastejšie, tak všetci postúpili do bojov o Lombardi Trophy. 

    Najvyšší percentil plays v 12 personnel počas sezóny 2019:

    1. Eagles - 46.1%
    2. Vikings - 34.9%
    3. Texans - 34.4%
    4. Chiefs - 30.7%
    5. Titans - 28.8%

    V tomto konkrétnom rozostavení môže práve Deguara a Sternberger zohrávať kľúčovú úlohu. Deguara nie je nejakým výnimočným pass catcherom, či blokárom. Avšak vyniká najmä svojou všestrannosťou a v tejto formácii môže byť pre nás extrémne platným hráčom. Jace Sterneberger ja typologicky veľmi podobný Jimmymu Grahamovi, je to taký receiving tight end, avšak už v jeho rookie sezóne sme videli, že je všestrannejším tight endom, keď ho LaFleur pri zranení FB Dannyho Vitaleho využíval aj ako H-backa a zapájal ho do blokovacích schém. Ako hovorím veľmi často, futbal je hra matchupov a hráči Jones, Sternberger, Deguara, Adams a Lazard nám ponúkajú niečo, čo je veľmi cenné, avšak moc sa to nerieši. A to je fakt, že môžu hrať v rôznych formáciách bez toho, aby sme museli striedať. Chceme do svojho útoku zakomponovať viacej tzv. no huddle offense a Deguarova schopnosť nastúpiť na pozícii od fullbacka až po slot receiving tight enda nám toto dovoľuje bez jediného nutného striedania. Adams dokáže hrať na perimetri, no bez problémov zahrá aj slota, kde je by som povedal ešte vražednejším. Zo zostavy vyššie spomínaných hráčov dokážeme tvoriť množstvo formácii (nie je problém z nich spraviť personnel 12, 21, či 11) a toto môže byť pre obranu súpera smrteľné, nakoľko oni budú mať na ihrisku určitý personnel, ktorý je vhodný povedzme na bránenie behu. No my po prvom behu prejdeme bez striedania rýchlo na ďalšiu hru, obrana nebude môcť striedať, formácia sa viacej roztiahne (outside Lazard a Adams, slot Sternberger, ktorý je receiver v tele tight enda a ako inline tight end Deguara) a vznikne nám matchup RB vs LB , alebo TE vs LB. A to je to, čo vo svojom útoku chcete dosiahnuť. Tie najlepšie možné matchupy. 

    Gutekunst po Drafte povedal veľmi zaujímavé myšlienky. Povedal, že na svojom boarde mali niekoľko receiverov, ktorých chceli a boli ich ochotní draftovať v prvom kole. Boli to CeeDee Lamb, Henry Ruggs, Jerry Jeudy a Justin Jefferson. Po Jeffersona sa dokonca snažil tradovať smerom hore a volal práve do Vikings, no tí trade odmietli a zobrali si ho práve oni. Následne povedal, že keď bol Jefferson fuč, tak už tam nevidel receivera, ktorého by mali ohodnoteného známkou prvého kola. Aj keď sa pošepkáva o úmysle ísť hore po Ayika, po ktorého následne išli Niners, ale to už som rozoberal v NFL.cz podcaste, čiže to tu nemá zmysel opakovať. Následne na začiatku druhého dňa opäť dvíhal telefóny a snažil sa dostať hore po Pittmana, či Higginsa. Avšak dočkal sa len negatívnych odpovedí a pre novinárov povedal, že v tomto momente, keď už boli v úvode druhého kola fuč, tak už na ich boarde nebol receiver, ktorý by mohol mať na náš útok okamžitý vplyv a dokonca povedal, že by sa nemusel dostať ani do 53ky. Po dlhom zvažovaní s touto jeho myšlienkou súhlasím a nemyslím si, že okrem týchto vyššie spomenutých hráčov by mal niekto iný pre náš útok väčší okamžitý prínos ako napríklad Allen Lazard, ktorého máme pod kontraktom za $675,000. Súhlasím s tým z niekoľkých dôvodov:

    1. LaFleur chce mať vo svojom tíme wide receiverov, ktorí dokážu solídne blokovať pre jeho behovú hru. Potrebuje veľkých receiverov, ktorí toto dokážu robiť pravidelne. Práve preto máme v tíme Lazarda, Funchessa, EQ, či Kumerowa. Kumerow pri svojich blokoch v behovej hre cornerov hádzal celú sezónu o zem. Keď hráč nemá na svojom konte cez 1,000 nachytaných yardov a cez 10 TDs, tak si ho ľudia ani nevšimnú, avšak úlohy niektorých hráčov, sú trošku iné a aj blocking Kumerowa či Lazarda mal obrovskú zásluhu na tom, že sa Jonesovi tak darilo. To nebolo len o skvelom Jonesovi, ale aj o perfektne blokujúcom tíme, ktorý mal okolo seba. 
    2. Davante Adams, či Jordy Nelson. Čo majú títo dvaja elitní hráči spoločné? V NFL sa presadili až vo svojej tretej sezóne. Dovtedy boli na ihrisku nevýrazní a dokonca pri Adamsovi sa po druhej sezóne hovorilo o možno cute. Prečo ich spomínam? No lebo na súpiske máme aktuálne receiverov, ktorí sa dostávajú do podobnej fázy kariéry. Hovorím o hráčoch ako Marquez Valdes-Scantling, Equanimeous St. Brown, či Allen Lazard. Toto sú hráči, od ktorých sa očakáva ten povestný skok. St. Brown bol ku koncu svojej rookie sezóny perfektný, no pred poslednou sezónou ho z hry vyradilo zranenie a osobne by som vôbec nebol prekvapený, keby v polke sezóny 2020 je už našou dvojkou. Ten chalan má v sebe tonu talentu. Takto ho stále môže rozvíjať a zo slov Gutekunsta, LaFleura, či Rodgersa je jasne cítiť, že v týchto chalanov majú obrovskú vieru. Rodgers si otvorene veľmi pochvaľuje najmä Lazarda, Kumerowa a EQ. 
    3. Ako som spomínal, tak LaFleur chce hrávať najmä 21 a 12 personnel. Čiže na ihrisku bude prevažne Adams a k nemu ešte jeden receiver (samozrejme nie vždy, budú sa hrať formácie aj s 3 receivers, to je jasné, len to už ani náhodou nebude také dominantné, ako za čias Mika McCarthyho). Lazard má za sebou famózny koniec sezóny 2019, kedy predvádzal skvelé výkony a konečne dostal väčšiu porciu snapov. No a svojimi výkonmi vôbec nesklamal. Práve naopak. Počas poslednej regular season bolo v NFL celkovo 96 receiverov, ktorí videli +40 targetov. Allen Lazard je spomedzi nich na 12. mieste v passer ratingu, keď QB na neho hádže loptu (117.9). Rodgers mal v neho obrovskú dôveru a na niektorých kľúčových tretích downoch, keď sa rozhodovalo o first-round bye weeku, bol jeho prvou voľbou práve on, a nie Adams. Lazard v minulej sezóne na tretích downoch zachytil 16 prihrávok z 23 možných pre 217 yardov a 2 TDs. Z toho hneď 15 sa skončilo ziskom prvého downu. Pričom drvivá väčšina prišla práve v závere sezóny, keď konečne dostal priestor. Pozrite si napríklad ten jeho TD na treťom downe proti Lions. Možno si teraz hovoríte, však oukej, to mal kvôli tomu, že na Adamsovi bol najlepší corner súpera a on mal proti sebe slabšiu konkurenciu. To však opäť nie je pravda. Proti Lions skóroval aj touchdown po perfektnej route proti jednému z najlepších cornerov v lige Darriusovi Slayovi Jr., ktorý bol na ňom v man coverage. Ak toto niekomu nestačí ako legitímne odôvodnenie, že sa v Lazardovi prebúdza niečo zaujímavé, tak sa pozrite, aké má proti Slayovi štatistiky napríklad taký hviezdny Amari Cooper a na Lazarda nepoviete jediné krivé slovo. (uľahčím vám prácu a tu sú Cooperove štatistiky v dvoch zápasoch proti Lions: 12 targetov, 0 TDs, 3.5 yardov na jeden pokus, 21 yardov priemer na zápas a 33% catch rate).
    4. Svoje môže zohrať aj aktuálna situácia ohľadom pandémie. Veľmi dobre si pamätám tie reči počas minulej sezóny, že Rodgers potrebuje receivera, s ktorým si vybuduje chémiu a bude mu veriť. Keby sa teraz zobral receiver, ohľadom ktorého sú nejaké otázniky a nie je to pro-ready hrač, tak by to bola pre neho veľmi zložitá situácia. Tréningové aktivity tímov sú obmedzené, s Rodgersom by sa do tréningového kempu poriadne ani len nevidel a akoby toho nebolo málo, ofenzívny playbook Matta LaFleura je pomerne náročný a potvrdil to v poslednom rozhovore aj Aaron Rodgers, ktorý povedal, že ten náramok na ruke s ťahákmi tak skoro dole nedá. Čiže v podstate mal Gutey aj pravdu. Ak by ten receiver nežiaril od prvého momentu, ako vkročí na ihrisko NFL, tak by mal veľmi zložité predrať sa do tímu, keď Rodgers tam má hráčov, ktorým bezpodmienečne verí, ako napríklad Lazard. Osobne sa mi v minulej sezóne veľmi páčilo, ako v zápase proti Lions na druhom downe tréneri na ihrisko poslali konečne Lazarda. Pred Packers bol azda kľúčový drive sezóny. Avšak nasledujúca prihrávka na Lazarda nebola úspešná. Na nasledujúcom treťom downe, Rodgers poslal hlbokú prihrávku cez pol ihriska do tesnej coverage bolo to opäť na Lazarda, ktorý predviedol perfektný catch a bol z toho touchdown. Následne sa Rodgers pozrel smerom na sideline a fakt to vyzeralo tak, že si v duchu hovoril: „Kašlem na vás, ja mu to aj tak znova hodím.“ Tu je vidieť, akú má Aaron Rodgers dôveru v tohto hráča. A ako už povedalo mnoho ľudí – „Keď máte dôveru Aarona Rodgersa, máte úplne všetko.“ Prečo teda brať receivera, keď váš QB má svojho ďalšieho obľúbenca už na súpiske za pár šupov?

    https://twitter.com/AaronNagler/status/1263351503370280961

    5.     BONUS - Už teraz sa hlasno hovorí o tom, že budúcoročná draft class wide receiverov má byť ešte nabitejšia ako tohtoročná, a to už tento rok sme hovorili o najlepšej class poslednej dekády. Dočkáme sa o rok draftovania receivera v prvom kole? :P 

    Ja v našej futbalovej komunite vidím jeden zásadný problém, ktorý majú aj v USA. A je to FANTASY FOOTBALL. Fantasy Football sa stal extrémne populárnym a na ľudí má omnoho väčší vplyv, než by sa mohlo zdať. Keď si všímate, tak akonáhle sa objaví nejaká informácia ohľadom toho, že nejaká hviezda je na trade blocku, tak fanúšikovia okamžite začnú písať, aby sa jeho tím po tohto hráča tradoval. Však prečo nie? Vo fantasy je to jednoduché. Avšak v reálnom svete futbalu to je omnoho komplikovanejšie, než sa môže na prvý pohľad vzdať. Do úvahy musíte brať extrémne veľa faktorov- salary cap, kapitál a hodnotu draft pickov, povahu toho hráča, fit do konkrétnej schémy, či má vôbec zmysel pre neho ísť,... Keď niekto napíše, že sa Fantasy ligou snaží napodobniť reálnu prácu GMs, tak sa iba tak pousmejem a idem ďalej. 

    A podobne je to u nás s postom WR. Keď niekto nie je fanúšik Packers a pozrie sa na našu súpisku, potom sa pozrie na free agency a draft, tak začne okamžite písať a hovoriť o tom, že Rodgers potrebuje receivera, inak to je stratené. A to je ten najväčší nezmysel, ktorý môže ten konkrétny človek povedať. Toto nie je fantasy football, kde si nadraftujete hviezdy a tie vám získavajú body. Tu ide o to, aby ste vo svojom útoku mali to, čo od neho potrebujete. A Matt urgentne nepotrebuje ďalšieho receivera. On potrebuje, aby mal pevný základ v behovej hre, mal tam tight endov, ktorí dokážu blokovať a aj chytať a podobne aj receiverov. A práve týmto smerom sa náš tím v tohtoročnej offseason budoval. Zbavili sme sa hráčov, ktorí nám do Mattovej koncepcie útoku nezapadali a nahradili sme ich hráčmi, ktorí majú najlepšie predpoklady na to, aby boli v tomto konkrétnom útoku platnými hráčmi. Ako príklad uvediem Grahama, ktorý nebol faktorom v blokovacej hre (aj keď musím povedať, že sa fakt snažil a tak blokovať, ako blokoval za nás v poslednej sezóne, som ho ešte blokovať v NFL nikdy nevidel, fakt klobúk dole za jeho ochotu pre útok a aj vďaka nemu mal Jones tak úspešnú sezónu) a už príliš nebol faktorom ani v tej passovej. Tak sme ho nahradili mladíkom Jace Sternbergerom a draftoval sa univerzál Deguara, ktorý vie hrať každú pozíciu v útoku od fullbacka až po slot receiving tight enda. Ako poistka sa podpísal veterán na poste tight enda Marcedes Lewis, ktorý je jeden z najlepšie blokujúcich tight endov lige. Podpísal sa opäť na jeden rok WR Jake Kumerow, ktorý je nesmierne platným hráčom v blokovacej hre, má kvalitný route running a Rodgers mu verí.  Green Bay Packers pod Mattom LaFleurom už nie sú tímom, ktorý potrebuje mať v tíme Drivera, Jenningsa, Nelsona, Cobba a Jonesa, aby sa útok rozbehol. Taktiež sa podpísal na nový kontrakt RB/returner Tyler Ervin, ktorý je takou malou motorovou myšou a LaFleur ho v závere sezóny perfektne využíval na jet sweepoch kvôli zmätku v obrane súpera a ono to prekvapivo fungovalo. Keby ho Rodgers dva krát neprehodil, tak má na svojom konte 2 parádne zachytené touchdowny po dlhej wheel route. LaFleur potrebuje do svojho útoku presne takýchto hráčov a celá naša offseason sa niesla práve v tomto duchu. Aby sme vybudovali útok z hráčov, ktorí nám zapadajú do koncepcie. 

    Teraz potrebujeme running backov a univerzálnych tight endov, či receiverov. Osobne v nasledujúcej sezóne od útoku Packers očakávam, že na ihrisku bude Adams s Lazardom, ktorých bude na slote dopĺňať tight end Jace Sternberger, ktorý ak sa nezraní, tak bude hviezdou útoku Packers, toto si zapamätajte. Keby šiel na Draft tento rok, tak by bol prvým tight endom, ktorý by bol vybraný, za to dám ruku do ohňa. K tejto trojke sa pridá ďalší tight end podľa potreby, či už receiveing tight end Robert Tonyan, alebo silovejšia formácia s Marcedesom Lewisom, či Josiahom Deguarom. Následne v backfielde bude jeden running back. Prípadne uvidíme formácie s dvoma hráčmi v backfielde, 2 receiverami a jedným tigh endom. V takomto prípade by v backfielde mohol byť Dillon a Jones. Ak súper prehustí box, aby zastavil Dillona, tak Jones spraví motion k LoS, čím súper bude musieť na to reagovať a na neho postaviť linebackera, vďaka čomu získavame skvelý matchup RB vs LB. A už sme v minulej sezóne videli, ako to dopadne, keď je na Jonesovi v coverage linebacker.... Ak box nebude prehustený, loptu dostane Dillon a ten tých 5 kilových cornerov roznesie po celom štadióne. Reálny futbal nie je fantasy football. 

    Opäť to spomeniem, futbal je hra matchupov. A práve týmto smerom sa útok Packers vybudoval. Máme tam kopu hráčov, ktorí sú platní vo viacerých aspektoch ofenzívnej hry, čo nám ponúka množstvo variant a tvorbu matchupov, aké si želáme. Už to u nás nie je o tom, ako pod Mikom McCarthym, že receiver musel vyhrať svoj súboj 1 vs 1, inak sa neuvoľnil, lebo schematicky sa to tak u nás proste posledných 10 rokov nerobilo. Možno to tak nevyzerá, no tieto kroky, ktoré sme urobili jasne smerujú k tomu, aby sme Rodgersovi pomohli a nebolo to všetko len na jeho osobe. Kvalitná behová hra a play-actions. Ak sú tieto dva elementy vyladené, tak život každého jedného quarterbacka je jednoduchší a v tejto off-season všetko smerovalo k tomu, že prechádzame práve na tieto dva elementy, ktoré budú tvoriť pevný základ nášho útoku. Už to nie je Rodgersov útok a jeho kanonády na armádu receiverov. Toto je útok Matta LaFleura. Aj bez ďalšieho hviezdneho receivera bol náš útok s Jonesom vo svojej prvej sezóne pod novým head coachom tretím najdominantnejším útokom v celej NFL. Keď sa McCarthymu v roku 2015 zranil Jordy Nelson, tak jeho tím sa v ofenzíve trápil. V roku 2015 v lige nebolo mnoho receiverov, ktorí by boli v súbojoch 1 vs 1 lepší než práve Nelson. Práve toto bol dôvod, prečo bola jeho strata pre útok Mika McCarthyho taká kľúčová. V minulej sezóne sa nám stala podobná situácia s Davante Adamsom, avšak LaFleur s tým nemal najmenší problém a svoj útok si viedol v pohodičke aj bez neho, lebo jeho útok nie je závislí na individuálnych súbojoch wide receiverov. Matt má síce za sebou v pozícii head coacha len jednu sezónu, avšak vyzerá to tak, že s problémami tohto typu sa vie vyrovnať lepšie, než jeho slávny predchodca, ktorý do Titletownu priniesol Lombardi Trophy. 

    Vstupujeme do druhého roka, systém sa už vryl hráčom do krvi a teším sa, kam to môžu chalani dotiahnuť v novej sezóne. Pred minulou sezónou som nemal veľké oči. Tvrdil som, že všetko bude začínať a padať na behovej obrane Mika Pettina a to sa aj potvrdilo. V nasledujúcej sezóne to vidím veľmi podobne. O útok nemám najmenšie starosti, no už teraz sa mi klepú ruky ako si v mysli predstavujem loptu v rukách súperových running backov. Namiesto nadávania na náš Draft sa snažím logicky odôvodniť to, prečo sa náš tím rozhodol vybrať práve tých hráčov, ktorých si vybrali. Nie som žiadny prorok, ktorý dopredu vie, ako sa jednotlivým hráčom bude v NFL dariť, respektíve nedariť. Opäť, keby som to vedel, tak nepíšem tento článok, ale sedím na Guteyho mieste a hráčov vyberám ja. Je tu dôvod, prečo tam sedí on a nie my fanúšikovia. Nechajme ho tak budovať si svoj vlastný tím tak, ako to potrebuje jeho nový head coach a podporujme ich. Nie nadarmo sa u nás používa fráza In Gute We Trust. S Aaronom Rodgersom to je veľmi jednoduché. Buď sa prispôsobí, bude podávať skvelé výkony a udrží sa v Green Bay. A ak sa odmietne prispôsobiť, tak má Matt za ním svojho quarterbacka, ktorého si vyhliadol a vychová si ho tak, ako to potrebuje on. Matematika tu je za mňa veľmi jednoduchá a všetci si vieme dať dokopy 1+1. Viem, toto sa zarytým Rodgersovcom číta veľmi zle, no treba sa s tým zmieriť. Sme v novej ére Green Bay Packers a toto si treba uvedomiť ako to prvé. Nežite v minulosti. Je tu budúcnosť, ktorá je prítomnosťou. Vitajte v LaFrozen Tundre!

    Bart

    Komentáře ke článku (celkem 29)

    180427 vovka napsal před 3 týdny:
    Děkuji za článek. Skvěle zpracováno a velmi čtivé.
    180394 BART (greenbaypackers.eu) napsal před 4 týdny:
    Ja napríklad osobne krátke zhrnutia bez pridanej hodnoty moc nemusím, nakoľko tieto základné informácie sa dajú dohľadať dvoma kliknutiami a to človek nemusí vedieť ani po anglicky :) Myslím si, že som to poňal takým spôsobom, ktorý futbalového fanúšika môže zaujať, nakoľko tu rozoberám aspekty hry, ktoré sú rovnaké pri každom jednom tíme, len som to aplikoval práve na Packers. Zároveň som chcel ľuďom konečne vysvetliť, ako to u nás vyzerá, nech už všade nemusím čítať ako Packers NUTNE potrebujú receivera :) Tu už ide o preferencie toho, kto sa chce ako hlboko ponoriť do futbalu. Je uhorková sezóna, nie je o čom písať a tým pádom ani čítať, takže si myslím, že ak je niekto futbalový fanúšik a trošku rozumie pojmom ako "personnel," tak to v aktuálnej situácii, keď u nás máme pri najlepšom tri články za týždeň dohromady naprieč jednotlivými fan pages a nfl.cz, tak to nebude mať problém prečítať. Avšak každý samozrejme máme iné nároky. Ja osobne preferujem odbornejšie a hlbšie futbalové články a to je si myslím na mojej práci aj vidieť. Keď niekomu stačí čítanie "vanily," tak je to samozrejme jeho vôľa a moje články tým pádom pre takýchto ľudí nebudú, nakoľko svoje meno nedám pod niečo, s čím sa nestotožňujem :) Vaše pripomienky samozrejme beriem na vedomie a v budúcnosti písanie článkov o Packes na nfl.cz radšej posuniem niekomu, kto to napíše stručnejšie, lebo ja takýto typ "písateľa" nie som a osobne ma takýto typ písania ani nebaví :P Ďakujem za pochopenie :) 
    180393 chalupar napsal před 4 týdny:
    s nedostatkom sportu by som to nespajal. Proste pre fanusika GB to nemohlo byt lepsie spracovane, ak by som mal nieco podobne k Steelers tak si krochkam od spokojnosti, ale ak to malo byt ako prehlad aj pre ostatnych tak je toho proste moc a to je fakt. Ja som to nedal ani na dva krat a to mam Packers celkom rad 

    Pro vkládání komentářů se, prosím, přihlaste kliknutím zde.


    Představujeme:

    Troy Aikman

    Troy Aikman

    Tým: Cowboys (#8)
    Pozice: Quarterback
    Draft v roce: 1989


    Troy Kenneth Aikman se stal jedničkou draftu roku 1989. Cowboys do mladé hvězdy vkládali velké naděje a Aikman se stal vůbec prvním nováčkem v historii klubu, který… Více informací o hráčovi

    Víte, co je?

    Pojem: Big Pass Game

    Zkompletovaná přihrávka, kterou útočící tým získá více než 25 yardů. Big Pass Game

    Víte, co je?

    Fanoušci s nejvíce body za červenec 2020:

    +++ | off-line 0 bodů
    0000Dunik13 | off-line 0 bodů
    000 AndyGal | on-line 0 bodů
    000 Bedyk | off-line 0 bodů
    gaučový odborník | off-line 5017×
    formic | off-line 4973×
    Ježour | off-line 4533×
    DebiQue | off-line 4489×
    PS4

    Šéfredaktor na Twitteru:

    Doktor na Twitteru:

    PS4