NFL.cz > Novinky a aktuality Velikost textu

Zebra okienko - week 2

sobota 21. září 2019, 9:35 Nestáva sa často, že rozhodcovia urobia niečo, z čoho mám ja okamžite veľmi zlý pocit, že to celkom zbabrali. Nemyslím teraz fauly, ktoré závisia od posúdenia situácie, ale technické chyby typu 2+2=5. Presne taká vec sa stala v nedeľu v Denveri.

Zebra okienko - week 2

V závere dramatického zápasu Bears na pôde Broncos, skórovali domáci TD po prihrávke Joe Coola na Emanuela Sandersa. Premenením pokusu o extra point by zápas vyrovnali a pravdepodobne doviedli do predĺženia. Oni sa však rozhodli ísť si pre víťazstvo dvojbodovou konverziou. Dopustili sa však penalty a tak sa museli posunúť o 5 yardov vzad, a preto radšej zvolili kop na vyrovnanie. Lenže následne sa dopustili offside penalty aj Bears.

Bežný matematik by si povedal, že najprv sa posunuli z 2 yardovej línie na 7 (alebo pre kop z 15 na 20) a následne pri posune o 5 yardov vpred to malo byť half a distance to the goal zo 7 na 3.5 (alebo pre kop z 20 na 15). Broncos však rozohrávali z 1 yardu.

A tak som sa teda išiel pozrieť do pravidiel. Pravdepodobne aby to nebolo príliš komplikované, tvorcovia pravidiel sa pri ich písaní rozhodli, že ak sa pokus opakuje, yardy za penaltu sa aplikujú z miesta kde sa naposledy rozohrávalo, alebo z miesta, ktoré je určené na rozohrávku druhej možnosti ako zahrávať pokus o extra body (pravidlo 11, sekcia 3, článok 3). 

To znamená, že ak by Broncos po prvej penalte zahrávali pokus za 2 body zo 7 yardovej línie a Bears by sa dopustili offside, vzdialenosť pri opakovanom pokuse by sa skrátila na 3.5 yardu, pretože sa aplikuje prvá časť pravidla. Keďže však skúšali jednobodovú konverziu, a po penalte to zmenili na pokus za 2 body, penalta sa aplikovala z 2 yardovej línie.

Zaujímavosťou je, že ak by sa po sérii penált pri 1 bodovej konverzii posunuli z 15 yardovej línie napríklad na 40 yardovú (2x holding + false start) čiže kopali by 58 yardový pokus pre 1 bod, v prípade, že by sa rozhodli zmeniť to na 2

Druhá situácia na tento týždeň je so zápasu v Baltimore a týka sa rok starej zmeny catch rule.

Prihrávku Lamara Jacksona zachytil tight end domácich Mark Andrews no takmer okamžite dostal tvrdý hit a lopta mu vypadla. Ešte pred 2 sezónami by to bol jasná nekompletná prihrávka, čoho sa aj hráči Cardinals dožadovali, keďže loptu na zemi priľahol práve Andrews.

Rozhodcovia situáciu posúdili správne, keď rozhodli, že Andrews prihrávku skompletoval a následne fumbloval, čo znamenalo 29 yardový zisk Ravens.

Andrews totiž po zachytení prihrávky urobil niekoľko malých a rýchlych krokov. Pravidlo hovorí, že hráč sa musí po zachytení lopty dotknúť obidvomi nohami zeme vo vnútri ihriská (alebo inou časťou tela) a následne urobiť herný úkon (act common to the game), ktorým je aj ďalší krok (pravidlo 8, sekcia 1, article 3). Z pravidla vypadla podmienka, že ju musí držať dlhší čas a tiež, že ju musí udržať počas pádu na zem. Práve vďaka zadrobčeniu receivera bola podmienka na kompletnú prihrávku splnená.

http://www.nfl.com/videos/nfl-game-highlights/0ap3000001054598/Mark-Andrews-recovers-his-own-fumble-for-28-yard-gain

Musím povedať, že som bol voči zmenám v catch rule pred minulou sezónou skeptický. Toto je situácia, ktorá by mala byť podľa môjho názoru logicky posúdená ako nekompletná prihrávka, ale nie je to až taký veľký prúser. Horšie by to bolo v end zóne, kedy by táto akcia skončila ako touchdown aj keby loptu zaľahli Cardinals. Ešte extrémnejším prípadom by bola situácia, kedy by hráč zachytával loptu končekmi prstov v páde na chrbát. Podarilo by sa mu pri takomto cúvaní dotknúť rýchlo 3 krát zeme nohami a po dopade by mu lopta vypadla. Podľa pravidla jasný catch, ak by sa ho pritom dotkol súper, tak koniec akcie inak fumble, v end zóne samozrejme TD. Podľa logiky by to zas mal byť jasný incomplete. Faktom ale ostáva, že hoci týchto teoretických logických nezmyslov existuje viacero, za vyše roka sa nič takéto extrémne ani raz nestalo, takže nakoniec uznávam, že zmena pravidlá bola dobrá.

Poznámka: Autor nie je žiadny certifikovaný odborník na pravidlá NFL, ale baví ho čítať si jednotlivé odseky pravidiel. Ich interpretácia však môže byť nepresná, kvoli jazykovej bariére, preto uvádzam aj čísla článkov v pravidlách aby si pozorný čitateľ mohol overiť ich význam sám.

autor: František Debnár

Komentáře ke článku (celkem 3)

159877 DebiQue napsal před 11 měsíci:
Teraz ti neviem narýchlo odpovedať, ale podobná situácia sa stala aj v jednom zápase Ravens. Tam ale hráč súpera v zlomku sekundy najprv returner lopru zachytil a následne položil nohu von z ihriska. Rozohrávalo sa z toho miesta. Komentátori ale spomenuli, že ak by najprv stál nohou mimo ihriska, bola by to penalta proti kickerovi. Hráč keď vystúpi z ihriska, nemôže sa len tak vrátiť späť do ihriska. Ale ak vonku stojí aspoň jednou nohou a zachytí loptu, je to lopta von z ihriska.
159865 Mrucik napsal před 11 měsíci:
Zdar dotaz na jednu akci SEA x PIT v pvnim polocase 2:28... pri kickoffu mic dopadnul skoro presne do leveho rohu hriste a zacal se vracet podel cary zpet... nekde jsem videl chytrou hru returnera ze hrac vystoupil jednou nohou ze hriste a zalehnul mic tak z toho byl faul ze se kicker netrefil do hriste (trochu me stve ze to prave hrac SEA neudelal :-) )...ale dotaz je spis ze kdyz hrac sam vystoupi ze hriste tak se prece nemuze vratit, ne? Za to je prece taky penalta...

dika za pripadnou odpoved...
159861 LaSkala27 napsal před 11 měsíci:
Veľký kus článku vypadol

Pro vkládání komentářů se, prosím, přihlaste kliknutím zde.


Představujeme:

Aaron Rodgers

Aaron Rodgers

Tým: Packers (#12)
Pozice: Quarterback
Draft v roce: 2004


Víte, co je?

Pojem: Drop Back

Po snapu, kdy quarteback zachytí rozehrávku od centra, udělá několik rychlých kroků zpět ke své endzoně. Této situaci se říká Drop Back. Drop Back

Víte, co je?

Fanoušci s nejvíce body za srpen 2020:

+++ | off-line 0 bodů
0000Dunik13 | off-line 0 bodů
000 AndyGal | off-line 0 bodů
000 Bedyk | off-line 0 bodů
gaučový odborník | off-line 5020×
formic | off-line 4979×
Ježour | off-line 4533×
DebiQue | off-line 4506×
PS4

Šéfredaktor na Twitteru:

Doktor na Twitteru:

PS4